Juni - haring

In juni is haring op z’n best. Daarom vertellen onze visspecialisten je deze maand alles over de Hollandse Nieuwe en ben je razendsnel een echte haringkenner. Waar komt bijvoorbeeld de naam Hollandse Nieuwe vandaan en wat is het geheim van goede haring? En nog vier vragen die wij graag voor je beantwoorden.

 

1. Wat is Hollandse Nieuwe?

De Hollandse Nieuwe is een haring die op traditionele wijze wordt gekaakt, gezouten en gefileerd. Dit eeuwenoude proces is een Nederlandse uitvinding, waar de Hollandse Nieuwe ook zijn naam aan dankt. De naam Hollandse Nieuwe heeft dus niets te maken met de Nederlandse herkomst. Sterker nog: de haring wordt voornamelijk gevangen in Noorse, Deense en Schotse wateren.

2. Eet je Hollandse Nieuwe rauw?

Veel mensen denken dat je haring rauw uit de zee eet, maar dat is niet het geval. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen. Daarna wordt de haring gezouten en in een tonnetje gestopt. Tenslotte volgt het invriezen, minstens 24 uur lang.

 

3. Wat is er ‘nieuw’ aan de Hollandse Nieuwe?

De term ‘nieuw’ heeft te maken met de nieuwe vangst van haring, die begint als de haring vet genoeg is. Meestal begint het visseizoen in mei of juni en loopt het door tot half juli. De vangst in deze maanden mag officieel tot en met 30 september Hollandse Nieuwe heten. Daarna heet de haring van dat seizoen maatjesharing wat een verbastering is van ‘maagdelijke haring’: haring die nog geen horn of kuit heeft.

P9010311 P9010311