Verse vis

’Als vis naar vis ruikt, dan is hij niet meer vers. Verse vis ruikt naar de zee.’

Er gaat natuurlijk niets boven heerlijke verse vis. Maar wist je dat échte verse vis niet stink? Verse vis ruikt juist fris en naar de zee. Ondanks dat wij als Nederlanders dicht bij de kust zitten, betekent dat niet altijd dat elke vis op ons bord ook echt vers is. Een goede visspecialist of viskraam verkoopt alleen verse producten. Maar mocht je toch nog twijfelen, dan geven we je hieronder nog enkele tips waar je extra op kunt letten bij het kopen van vis.

Waar moet je op letten?

De geur
Verse vis stinkt niet! Echte verse vis ruikt fris en naar het water van de zee. Maar deze stinkt nooit. Dus heeft de vis een doordringende vis-geur, dan is de kans groot dat deze al een tijdje ligt.

De ogen
Een hele verse vis heeft mooie glanzende, heldere en bolle ogen. Deze zijn nooit dof. Sla vissen met platte en minder heldere ogen dus over.

De staart
Ook de staart vertelt je veel. Deze voelt bij een verse vis stevig aan.

Kleur van de kieuwen
De kleur van verse vis is ook erg belangrijk. Zo zijn de kieuwen van een verse vis rood of roze van kleur.

De huid en schubben
Een verse vis hoort glibberig te zijn. De slijmlaag is mooi helder en glanzend. Ook de schubben kunnen je veel vertellen. Deze zitten stevig vast, sluiten goed aan en zijn glanzend.

Een kloppend plaatje

Bovenstaande aandachtspunten zijn de belangrijkste waar je op kunt letten. Maar uiteraard moet het hele plaatje kloppen als je verse vis koopt. Zo is het natuurlijk belangrijk dat de winkel of kraam er schoon en verzorgd uitziet, moet ook de buik van de vis niet opgezwollen, zacht of gescheurd zijn. En bij visfilets of moten; let dan goed op de randen. Deze moeten er niet uitgedroogd of bruin uitzien.

 

Bron: Verras je smaak met vis

f9258f7b-6622-4495-9c81-93482cf31cd6 f9258f7b-6622-4495-9c81-93482cf31cd6