• Verse vis
  • Gebakken vis
  • Visschotels
  • Haring
  • Broodjes
  • Gourmetten
  • Barbecueën
  • Kant en klaar
  • Borrelplank met vis
  • Vacuüm verpakt
  • Iets te vieren?
  • Vis van de maand
overzicht

September - Schol

schol

Gepubliceerd: 24-12-2019 | 10:54:00

Laatst gewijzigd: 24-12-2019 | 10:54:37

De schol is in Italië ontzettend populair als consumptievis. Hoewel de Italianen als geen ander weten wat lekker eten is, laten Nederlanders de schol toch vaak links liggen. Wat kunnen wij van de Italianen over schol leren? En waarom is de maand september dé maand voor schol?

 

Voor beginners

Schol is dé vis voor iedereen die vis wil leren eten. Ken jij iemand die twijfelt of vis nu wel echt zo lekker is? Serveer dan juist deze maand eens een scholletje. Tussen januari en april is schol uit de Noordzee namelijk erg mager en smaakloos, omdat ze dan paait. Vanaf mei en juni zit de schol weer goed in het vlees. Maar het lekkerst is schol toch echt van juni tot oktober. Dan is deze vis op z’n dikst en op z’n smakelijkst.

Het visvlees van schol is stevig, maar ook heel mals en zacht. Zijn smaak is vrij neutraal en kan nog weleens iets wisselen. De smaak van schol wordt namelijk ook bepaald door de bodemsoort waar de schol als platvis in leeft. Toch nog twijfels bij een hap schol? Lees dan snel verder.

 

Oranje stippen?

Juist, de schol heeft oranje stippen en we kunnen ons heel goed voorstellen dat je denkt ‘Is dat wel normaal?’ Jazeker, de stippen horen erbij! Ze zijn niet een teken van ziekte, integendeel. Ze horen bij het uiterlijk van een gezonde schol. De meest verse exemplaren herken je aan prachtige roodoranje stippen op een bruingroene huid. 

Begin met vers

Wil je echt vis leren eten, begin dan met vers en ga naar een visspecialist. Vind je hele moten verse schol nog iets te hoog gegrepen, start dan rustig aan met scholfilet. Scholfilets kunnen in een paar minuten op tafel staan en ze zijn graatvrij. Angst voor kleine enge graatjes is met schol dus absoluut niet nodig. Schol heeft een stevige dikke graat in het midden waar je het visvlees zo vanaf eet. Een beetje te vergelijken met een tong. Hij is alleen iets minder stevig van structuur.

 

Verrassend veelzijdig

Schol is ook heel laagdrempelig als je nog niet zo veel ervaring hebt met het bereiden van vis. Het is een veelzijdige en dankbare vis in allerlei bereidingen. Je kunt schol bijvoorbeeld stoven of pocheren, maar wat ons betreft is schol het lekkerst als hij krokant gebakken is op vel. Ook gepaneerde, gefrituurde filets van schol – beter bekend als lekkerbekjes – zijn een aanrader voor de beginnende viseter.

Verantwoord smullen

Schol is een echt Hollands product. Deze ovale platvis is een van de belangrijkste vissen die door de Nederlandse vissersvloot wordt aangevoerd uit de Noordzee. Schol wordt dus vlak voor de deur gevangen. Maar dat niet alleen. De vangst van schol is ook ontzettend innovatief. Waar vissers voorheen op schol visten met de boomkormethode, wordt tegenwoordig veel schol gevangen met de pulsmethode. Deze methode spaart het milieu door minder bodemberoering, de helft minder brandstofgebruik en het beperkt ongewenste bijvangst. Dat maakt smullen van schol nog lekkerder!

 

Bron; Verras je smaak met vis

Gerelateerde artikelen


17-04-2020 - April - Forel
12-12-2019 - December-Zalm
31-10-2019 - November - Heilbot

Tags


visvandemaand

Overig nieuws


18-12-2020 | 12:28:00 - Superverse vis vacuüm verpakt door Vishandel Schoehuijs- óók makkelijk voor de feestdagen!
16-12-2020 | 17:14:00 - WIJ ZIJN OPEN!
09-12-2020 | 08:46:46 - Tip voor de feestdagen
26-10-2020 | 09:07:00 - Verse vis vacuüm verpakt door Vishandel Schoehuijs-Lekker en handig bovendien!
09-10-2020 | 14:51:00 - Verse makreel gemarineerd in wijn
18-09-2020 | 15:13:00 - Verse vis
20-08-2020 | 09:11:00 - Gebakken tongfilet met Provençaalse jus
17-07-2020 | 10:10:00 - Lekker barbecueën tijdens de vakantie
09-07-2020 | 09:34:02 - Provencaalse mosselen van Sergio Herman
05-06-2020 | 16:57:00 - VANAF 12 JUNI ZIJN ZE ER WEER-HOLLANDSE NIEUWE 2020
19-05-2020 | 09:00:00 - Gebakken schol met tropisch fruitsalsa
01-05-2020 - Vis - óók lekker voor bij de borrel
17-04-2020 | 12:44:24 - Kabeljauw met tomaatjes uit de oven
17-04-2020 | 00:30:00 - April - Forel
01-04-2020 | 15:42:00 - We gaan Gourmetten met de paas!
12-02-2020 | 10:36:00 - Deze week in de reclame
22-01-2020 | 13:31:00 - Zalm met prei en tomaat uit de oven
24-12-2019 | 11:01:00 - Vis van de maand
12-12-2019 | 17:04:00 - We gaan lekker Gourmetten met de Feestdagen
12-12-2019 | 13:53:00 - December-Zalm
21-11-2019 | 10:35:00 - ‘t HEERLIJK AVONDJE IS GEKOMEN!
12-11-2019 | 09:15:00 - Gestoomde heilbotfilet met basilicumsaus
31-10-2019 | 13:43:00 - November - Heilbot
22-10-2019 | 13:44:48 - DEZE WEEK IN DE RECLAME
10-10-2019 | 08:52:00 - Aspergesoufflé met Hollandse garnalen
23-09-2019 | 13:47:00 - Italiaanse bol met pesto en makreel
05-09-2019 | 15:41:08 - Gebakken schol met tomaat en olijven
14-08-2019 | 09:16:00 - De lekkerste lekkerbekken haal je bij Vishandel Schoehuijs
19-07-2019 | 13:08:00 - Waar komt kibbeling vandaan?
05-07-2019 | 11:52:27 - Salade van gerookte haring

Neem contact op


Gedempte Gracht 11, Schagen
info@vishandelschoehuijs.nl
0224 212 894

Locatie


Openingstijden


maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag


 9.00 -
9.00 -
9.00 -
9.00 -
 8.30 -

gesloten
18.00
18.00
18.00
19.00
16.00
gesloten

Informatie


Over Vishandel Schoehuijs
Nieuws en acties
Contact
Vacature

 

Social media


Vishandel-schoehuijs

Copyright 2023 - Vishandel Schoehuijs
Inloggen | Webbly - Eenvoudige website | Ziber - PSD naar html | Codesign - Website Schagen